Bambus

Bambus

Når vi snakker om tekstiler af bambus, snakker vi i bund og grund om viskosefibre. Det kan være svært at forklare, hvilken slags fiber, viskose er. Det er ikke en naturlig fiber (som uld og bomuld), men det er på samme tid heller ikke en syntetisk fiber (som polyester) – den lander et sted midt imellem.

Bæredygtigt FSC-certificeret tøj

Mest bæredygtige plante

Udover de helt fantastiske egenskaber, som bambusfibrene indeholder, så er bambusplanten en af de mest bæredygtige planter, der findes. Den har et naturligt forsvar mod bakterier, som gør, at den kan vokse uden brug af farlige sprøjtegifte og pesticider. Desuden vokser bambussen uden behov for kunstvanding.

Bambusplanten er faktisk også enormt ressourceeffektiv, idet den vokser ekstremt hurtigt – op til en meter om dagen.

Bambus absorberer fugt

Viskosefibre af bambus fremstilles ved en kemisk proces, hvori man nedbryder træ eller græs til en flydende masse, som forarbejdes igennem forskellige processer og til sidst bliver til fibre. Viskosefibre af bambus er runde, luftige og meget bløde.

Fibrene har en kantet struktur, som gør, at der naturligt bliver skabt luftlommer mellem fibrene. Disse luftlommer giver en isolerende og temperaturregulerende effekt i stoffet. De samme luftlommer mellem fibrene gør tilmed, at stoffet nemt kan absorbere og transportere fugt væk fra kroppen. Tekstil af bambusviskose kan absorbere tre til fire gange så meget fugt som bomuld, før det føles vådt.

På trods af dens mange gode funktionelle egenskaber, har viskose ofte været en meget udskældt fibertype. Det skyldes, at der i traditionel viskoseproduktion, bruges store mængder kemikalier – som oftest på en uansvarlig måde, hvor kemikalierne bare er blevet udledt i naturen. Derudover har forskning vist, at viskoseproduktion er medvirkende til, at gamle og truede skove i stigende grad finder vej i vores tøj. Viskosen bidrager samtidigt til udrydningen af truede træ- og plantearter, som ellers skulle have været med at stabilisere vores klima.

Bambus absorberer
Bæredygtigt bambus

Bæredygtig bambusproduktion

Hos NorthOrganic har vi den meget klare holdning, at viskose, som er produceret efter traditionelle metoder, ikke hører hjemme i tekstilproduktion – og derfor heller ikke i vores produkter. Viskosefiberen er dog fyldt med så mange gode egenskaber, at vi ikke blot kan undlade at bruge den. Så vi har fundet en løsning, hvor vi på en bæredygtig måde, kan opnå de samme unikke egenskaber i fiberen – uden at gå på kompromis med naturen.

Vi har brugt flere år på at udvikle en værdi- og forsyningskæde, som er i stand til at levere viskosefibre, der er produceret i et lukket system. Det vil sige, at alle kemikalier genbruges, og at ingen kemikalier bliver udledt i naturen. Derudover bliver vores viskosefibre udvundet af den hurtigvoksende bambusplante. Bambusplanten har et naturligt forsvar mod bakterier, som gør, at den kan vokse uden brug af farlige sprøjtegifte og pesticider. Desuden vokser bambus uden behov for kunstvanding. 

 

FSC-certificeret bambus

For at sikre, at den bambus vi bruger, ikke kommer fra en truet art, og at der ikke bliver dyrket rovdrift på bambussen, har vi formået at få FSC-certificeret vores produkter af bambusviskose – som en af de første i verden. På den måde kan vi sikre, at der ikke bliver fældet mere bambus, en skoven selv kan nå at reproducere - dét er bæredygtigt.

Så hvis du, ligesom os, også syntes, at tøj af bambusviskose er helt fantastisk lækkert at have på, men samtidigt heller ikke mener, at man bør gå på kompromis med miljøet, så se efter vores FSC-mærke her på siden.

Vi bruger bambus

Udvalgte bambus produkter