Det er et faktum, at tekstilindustrien, som vi er en del af, har store negative konsekvenser for miljøet, og for mange af de mennesker, som arbejder i de udsatte dele af forsyningskæden.
Før i tiden købte man det tøj, man reelt havde brug for. Man passede på det og skilte sig først af med det, når det var slidt op.
I dag er virkeligheden for mange en helt anden. Der smides ud på grund af mode og tendenser, ikke på grund af slid. Det betyder, at meget tøj produceres med fokus på pris fremfor kvalitet, så tøjet kunne holde længere.
Historier fra de seneste år har vist, hvordan store brands er blevet taget i at brænde store partier tøj af, fordi alternativet var dyrere for dem.
Det giver næsten sig selv, at hvis tøjet ikke kommer på markedet eller forbrugerne skifter det ud efter kort tids brug og blot køber mere, så går det miljømæssige regnestykke i et kæmpe minus, selv hvis tøjet er produceret uden pesticider, kunstvanding, etc.
Overproduktion af tøj er en massiv belastning på miljøet, uanset om det er produceret med et ønske om bæredygtighed.
Klassiske produkter
Vi har udvalgt vores produktsortiment ud fra en række faste kriterier. Et af dem er at vi forhandler klassiske produkter i høj kvalitet og basisfarver. Det vil sige produkter der ikke er underlagt kortlivede modeluner. Det skal være behagelige og lækre produkter i et højt kvalitetsniveau, således at det kan være en del af garderoben i mange år. Det vil betyder mindre affald, mindre energiforbrug og mindre forurening.
Gennemsigtighed i miljøhensyn
Et andet af vore kriterier for produktudvalget er, at vi ønsker at tage ansvar for miljøet, og dermed medvirke til en forbedring af tekstilindustrien.
Det er der mange der gerne vil og der er masser af selvopfundne mærkninger og højtravende postulater om bæredygtighed. Som forbruger kan det være svært at gennemskue, hvad der er hvad.
Derfor arbejder vi med eksterne certificeringer, hvor det er etablerede organisationer og fællesskaber der kontrollerer vores produkter. Så behøves du ikke tage vores ord for, at produkterne er et ansvarligt valg.
Vores bambusviskose er FSC®-certificeret, Vores bomuld er som minimum økologisk, meget af det er GOTS-certificeret. Når vi har tøj med polyester kommer det fra genanvendt plastic og vores uld er økologisk. Derudover er alle produkter OEKOTEX-certificerede. Du kan læse mere om de enkelte certificeringer og deres betydning på produkterne her på siden.
Vi har desuden påbegyndt et samarbejde med GreenStory, der laver beregninger på konkrete produkter, eks. en hvid t-shirt for at se hvor meget bedre for miljøet bestemte produkter er.
Vores bagland arbejder hele tiden for at forbedre produktkæden og også for gøre det nemmere og mere transparent som forbruger at gennemskue, hvad der reelt gør en forskel.
En del af svaret har vi givet - vær med til at stoppe overproduktion af tøj. Det kan du bl.a. gøre ved at ændre dit forbrugsmønster og købe langtidsholdbart tøj. Langtidsholdbart ud fra et modeperspektiv, men også ud fra et kvalitetsperspektiv.
Derudover er der nogle konkrete ting, hvormed du selv kan være med til at forlænge levetiden på de ting du har i klædeskabet. Her er et par eksempler:
For at sikre, at vores produkter produceres ansvarligt og under ordentlige forhold, er det vigtigt, at vi ved, hvor og på hvilke fabrikker, vores produkter fremstilles. Dette er dog ikke altid nemt, da tekstilforsyningskæden er meget kompleks, og informationer om produktionen ikke altid er let tilgængelig – slet ikke når du går længere tilbage end første led.
Vi har kortlagt alle vores tier 1-leverandører, som vi i øjeblikket arbejder sammen med. I flere tilfælde har vi faktisk kortlagt hele forsyningskæden – fra fiber til færdigt produkt. Vi forsøger konstant at gå længere tilbage i kæden for at sikre, at vi ved så meget om vores forsyningskæden som overhovedet muligt. Vi arbejder med en bred vifte af leverandører fra en række forskellige lande.