Økologisk uld

Økologisk uld

Uld kommer fra pelsen på dyr, i vores tilfælde fra får, og er en af de ældste fibertyper man kender til – man mener, at ulden er brugt til beklædning i mere end to tusinde år. Der er mange gode grunde til, hvorfor uld har været populær som tekstilfiber, i så mange år.

Tøj af økologisk uld

Uldens fantastiske egenskaber

Ulden er den mest elastiske fiber af alle naturlige tekstilfibre, den kan absorbere op til 35% fugt uden at føles våd, den beskytter naturligt mod solens UV-stråler og har isolerende samt ventilerende egenskaber, som man ikke ser ved andre fibre.

Derudover er ulden en meget stærk og holdbar fiber, som tilmed også har naturlige selvrensende egenskaber. Ulden har altså en lang række unikke egenskaber, omvendt har ulden traditionelt haft store etiske problemer i selve produktionen.

Dyrevelfærd

Når man snakker uld, er man også nødt til at snakke dyrevelfærd. Får er intelligente dyr, der kan føle både smerte, frygt og ensomhed. Ofte bliver fårene i uldproduktionen dog behandlet som intet andet end uldproducerende maskiner.

Uldklippere er normalt ikke timelønnede, men lønnes efter volumen, hvilket i mange tilfælde er med til at tilskynde hurtigt arbejde uden hensyntagen til dyrenes velfærd.

Vi undgår Mulesing

Et af en helt store problemer i uldproduktionen er noget, der bliver kaldt ’mulesing’. Fårene avles ofte til at skulle producere mest muligt uld. Det betyder, at deres hud ligger i folder hen over ryggen. Disse folder skaber perfekte forhold for insekter, som ligger æg i fårenes hudfolder. Dette kan give fårene infektioner, som i værste tilfælde kan resultere i, at fåret skal aflives. For at undgå dette, skærer man simpelthen bare hudfolderne af. Uden bedøvelse. Udover mulesing, har konventionel produktion af uld også en lang række andre problemer – en stor del af dem omhandler dyrevelfærd.

Undgå mulesing
Økologisk uld tøj

Vi bruger kun certificeret økologisk uld

Hos NorthOrganic tager vi stor afstand fra konventionel produktion af uld. Når du som kunde køber et produkt af uld hos os, kan du være sikker på, at fårene har haft det godt, og at mulesing ikke har været en del af produktionen. Hvordan sikrer vi så det?

Alt uld, som bruges i vores produkter, er certificeret økologisk. Dette er med til at sikre, at fårene er blevet behandlet godt. En økologisk certificering sikrer blandt andet større stalde, hvor der er mere plads per får. Derudover får fårene lov at beholde horn og haler - hvilket ikke er en selvfølgelighed i konventionel uldproduktion. Samtidigt bliver fårene klippet individuelt, hvilket er medvirkende til, at de er udsat for mindre stres. Til sidst er det vigtigt at pointere, at mulesing ikke må finde sted i økologisk uldproduktion.

Så vælg økologisk uld, når du køber uldprodukter.

På den måde bidrager du til en mere bæredygtig uldproduktion, hvor der er ordentlige forhold for både dyr og for de mennesker, der passer dem.

Udvalgte produkter i 100% økologisk uld