JBS er verdens første med FSC®-certificering af bambusundertøj

Undertøjsvirksomheden JBS kan som den første i verden præsentere en undertøjsserie af bambus, hvor ikke kun råvarerne, men hele forsyningskæden er FSC®-certificeret.

Rasmus fra JBS

FSC®-mærket bambusundertøj. Rasmus Stærk Just (til venstre) og Nicolai Hartung fra JBS fortæller stolt om de nye bambusunderbukser, der som de første i verden er blevet FSC®-certificeret.

Normalt forbinder man FSC®-mærkning med bæredygtig skovdrift og træ til eksempelvis papir og møbelproduktion. Den opfattelse skal man revidere, for JBS har opnået at få en undertøjsserie af bambusviskose FSC®-certificeret.

Det er ikke et nyt fænomen, at skoven hvor råmaterialet stammer fra, er FSC®-certificeret. Men i september 2020 har JBS formået at få hele processen - fra bambusplantage og udvinding af viskose, til spinding, strikning og færdig produktion af undertøjet - godkendt under én samlet FSC®-certificering.

Det har stor betydning for produktet

Rasmus Stærk Just, der er CSR Coordinator hos JBS, fortæller, hvad FSC®-certificeringen betyder for produktet.

- FSC®-certificeringen giver os en garanti for, at bambussen kommer fra en bambusplantage, hvor der ikke bliver fældet mere bambus, end plantagen selv kan nå at reproducere. Derudover får vi en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at der er ordentlige forhold for dem, der arbejder i plantagen. Vi kan derfor med ro i maven gå ud og fortælle, at vores bambus er dyrket ansvarligt. Det er vi enormt stolte af. 

JBS har, i tæt samarbejde med FSC® Danmark, arbejdet dybdegående med alle led i forsyningskæden for at sikre, at hele kæden er FSC®-certificeret – inklusiv JBS selv. Det har været en stor, men vigtig opgave for virksomheden, der ser certificeringen som en naturlig udvikling af den strategi virksomheden arbejder efter.

Et naturligt skridt

Rasmus Stærk Just fortæller, at JBS har i en årrække arbejdet fokuseret og struktureret med CSR og bæredygtighed for at sikre, at virksomhedens produkter fremstilles med respekt for mennesker og miljø.  

- Transparens, åbenhed og ordentlighed i måden hvorpå vi gør tingene, er nøgleordene i vores tilgang til bæredygtighed og CSR. Vi tror på, at certificeringer kan være en hjælp til at sikre, at tingene bliver gjort ordentligt – hele vejen ud i forsyningskæden. Vores egne fabrikker er i forvejen GOTS-certificerede og vi har i lang tid arbejdet målrettet med bomuld og uld, som er certificeret økologisk. I takt med at vi har set en stigende efterspørgsel efter tøj af bambus, har FSC®-certificeringen på mange måder været et naturligt næste skridt for os.

JBS har længe produceret undertøj lavet af bambus, men det har altid været en udfordring for virksomheden at kommunikere, hvor bæredygtigt bambusundertøjet er produceret.  

Nicolai Hartung, der er Salgschef hos JBS, fortæller, at FSC®-certificeringen har hjulpet med at formidle de bæredygtige principper, som JBS’ bambus er produceret efter.

- Vi har hele tiden selv været bevidste om, at vores bambustøj er produceret bæredygtigt, vi har bare ikke haft muligheden for at få en certificering på det. Det har vi nu, og det giver os nogle helt andre muligheder, når vi skal ud og kommunikere til forbrugeren. De fleste kan forholde sig til det bæredygtige i økologisk bomuld, men nu står vi altså med et produkt, som er endnu bedre for miljøet, og det er lettere at fortælle når vi har FSC®-certificeringen.  

Par i undertøj